Expositie Bazaar Beauties

Bazaar Beauties

In opdracht van de afdeling Levendige Stad van Gemeente Rotterdam produceerden we de expositie 'Bazaar Beauties, de paradijsvogels van Rotterdam', van modefotograaf Harmen Meinsma.De vraag van Gemeente Rotterdam was om met behulp van kunst bezoekers van Rotterdam 10% langer in de binnenstad te houden. Nou, laat dat maar aan ons over! Kort daarvoor had Harmen Meinsma een fantastische achtdelige fotoserie gemaakt van dames die hij ontmoette op de Rotterdamse markt. Deze serie leek ons het ideale vertrekpunt voor de opdracht.

Tweedehands kitsch, panterprint stoffen en afgeprijsde bloemkolen. De markt; een plek waar een massa inwoners van Rotterdam en omgeving naartoe komt om de beste koopjes te scoren. Tevens de omgeving geworden waar bij Harmen Meinsma excentrieke dames op leeftijd in het oog sprongen die hem inspireerden voor zijn laatste fotoserie. Met hun suikerspinkapsels, nepnagels en grote dosis oogschaduw schitteren ze als paradijsvogels. Nadat Harmen een aantal vrouwen aansprak en zowel op de markt als bij hen thuis fotografeerde, kwam hij erachter dat de werkelijkheid in zijn beleving geen goede afspiegeling was van de energieke en jeugdige allure die ze bij zich dragen.

“Met hun suikerspinkapsels, nepnagels en grote dosis oogschaduw schitteren ze als paradijsvogels.”


Artikel Metro 20-9-2017
Belangrijk onderdeel van de serie is de nauwe samenwerking met Rotterdams modeontwerper Nada van Dalen en een team stylisten. De mode van Nada is doorgaans rauw van karakter en paste daarom heel goed bij de opzet van dit project. Tijdens het fotograferen ontstond er een wederzijdse aantrekkingskracht die ervoor zorgde dat de dames zich vrij voelden om hun ultieme alter-ego tot bloei te laten komen. Met een knipoog naar het ouder worden viert deze serie de flamboyante (Rotterdamse markt)vrouw op leeftijd. Op een voetstuk rijken ze boven de grijze massa uit en schreeuwen ze om aandacht. Daarom gaven we deze vrouwen een maand lang een mooie plek in Rotterdam, namelijk op de hoogstraat, grenzend aan de Blaak markt op de Binnenrotte!

 

Fotocredits opening: Annemiek Schout

Gerelateerde cases