#LOBBY

Ontwerpend onderzoek

Hoe voorkom je dat jongens na detentie op straat komen te staan met een plastic zak en gebrek aan perspectief op een betere toekomst? Met het risico dat ze dak- en thuisloos raken of opnieuw de fout in gaan? Met de LOBBY zoeken we samen naar de mogelijkheden.Samen met Afdeling Buitengewone Zaken, Young in Prison (YiP), Exodus Nederland en Stichting Zwerfjongeren Nederland werkte Annejet Gosselink afgelopen jaar aan die vraag. Een ontwerpend onderzoek en zoektocht naar mogelijkheden startte. In gesprek met (ex-) gedetineerde jongeren werd steeds duidelijker wat zij nodig hebben of waar zij baat bij hadden gehad in de overgang van binnen naar buiten. Al verkennend werd duidelijk dat er ontzettend veel organisaties een rol vervullen in dit vraagstuk. Er hoeft dus niet nóg een organisatie opgetuigd te worden. Wel valt er heel wat te winnen in het goed verbinden van de vraag aan het aanbod; de samenwerking in “de keten”.

🔗Het netwerk van betrokken is daarom dienend verenigd en zichtbaar in de LOBBY. Het is een ongoing proces om vanuit de doelgroep te onderzoeken wat er in de overgang van binnen naar buiten nodig is en gedaan kan worden. Het is als het ware een tussenruimte waar de Justitiële Jeugdinrichtingen en bestaande hulporganisaties met elkaar in verbinding staan en gebracht worden. De LOBBY fungeert als actiegericht netwerk waar jongeren laagdrempelig in gesprek kunnen over hun toekomst en voor verdere ondersteuning verbonden worden aan bestaande organisaties en initiatieven.

Nieuwsgierig hoe de LOBBY vorm krijgt? ZonMw, die de LOBBY mede mogelijk maakt, schreef er een artikel over. Tobias Ponsioen maakte een podcast van gesprekken met de jongeren over hun ervaringen van binnen naar buiten. Beluister hem hier.

🧲De LOBBY is volop in ontwikkeling om verder vorm te krijgen binnen en buiten de JJI en PI. Wil jij ook onderdeel worden van de LOBBY en bijdragen aan het dichten van de kloof tussen binnen en buiten? Ideeën voor acties of wijze van financiering?

📬 Neem contact op met annejet@yeds.nl

📢 Deel dit bericht

Op de hoogte blijven? Kijk regelmatig op www.de-lobby.com.


Ontwerpsessie met jongeren

Podcastopname


Gerelateerde cases