BOOST 2021

Gun jezelf een BOOST!

Werk jij aan een project, veranderopgave of innovatie-vraagstuk en kun je wel wat extra perspectief gebruiken? Doe dan in 2021 mee aan een BOOST traject waarin je diverse methodes aangereikt krijgt waarmee je meteen in jouw praktijk aan de slag gaat.



In een compact traject van 3 sessies in 6 weken werk je aan jouw vraag. Door de casusgerichte insteek ga je al lerende heel praktisch aan de slag met jouw actuele vraagstuk. Hiermee breid je, met behulp van (nieuwe) werkvormen en formats, je variatie in (online) werkwijze uit. Voor nu en in de toekomst.

Waar we tijdens de BOOST aan werken:

  • Versterken van je leiderschap
  • Effectiever leren omgaan met de onderstroom in (online) groepsprocessen
  • Beter worden in het (online) faciliteren van besluitvormingsprocessen
  • Het geleerde meteen toepassen
  • Sturen op resultaat

Ondersteund door: 

  • Training, begeleiding en coaching van Annejet Gosselink (Yeds) en Jennifer van Exel (Studio ToiToi). Afhankelijk van de maatregelen online of offline.
  • Werkvormen uit Deep Democracy, Rake vragen en Theater- opstellingen
  • Tools en formats gebaseerd op Design thinking
  • Interactie, kennis en ervaring van de deelnemersgroep

Praktische info op een rijtje:

  • (Online) BOOST sessie van een dagdeel, Rotterdam of Zoom/Miro
  • een dagdeel oefenen en coaching on the job, Rotterdam of Zoom/Miro
  • follow-up (groepscoaching) in groep van 2u, Zoom/Miro
  • Je ontvangt het boek “Now we’re talking” van Frank Weijers

Data 2021 

  • lente BOOST sessies:
    training 28 april 9:00-13:00| oefensessie 12 mei van 9:00-13:00 | groepscoaching 26 mei 9:00-11:00
  • herfst BOOST sessies:
    training 14 oktober 9:00-13:00| oefensessie 4 november van 9:00-13:00 | groepscoaching 18 november 9:00-11:00
  • winter BOOST sessies:
    training 27 januari 9:00-13:00| oefensessie 10 februari van 9:00-13:00 | groepscoaching  24 februari 9:00-11:00

Investering: € 995,-

Er zijn beperkte plaatsen. Reserveer je plek vrijblijvend hier of stel je vraag via annejet@yeds.nl

Wil je voor jouw organisatie een BOOST traject op maat? Dat kan ook, mail naar annejet@yeds.nl voor de mogelijkheden.

Credits afbeeldingen: “HoldingITtogether”; Anthony Zinonos, “Heavy Construction” & “Shape Shifting Duvet” – Richard Vergez, Collage – Danai Tsouloufa

 

Benieuwd naar meer info over de werkvormen en procesbegeleiders?


Deep Democracy

Deep Democracy is een praktische methode die je als leidinggevende of procesbegeleider de tools en skills in handen geeft om groeps- en besluitvormingsprocessen beter te begeleiden en écht goede gesprekken te faciliteren. Waarin gezegd wordt wat er gezegd moet worden en het volledige potentieel van een groep wordt benut.

In de dynamiek van groepen gebeurt veel. Wanneer de ideeën die ingaan tegen het meerderheidsstandpunt geen ruimte krijgen, gaat het wringen. We spreken er vaak niet openlijk over, maar hebben allerlei manier om ‘onderhuids’ en in de ‘onderstroom’ tegen te werken. We klagen bijvoorbeeld wel, maar tijdens de vergadering houden we onze mond. Of we zeggen ja tegen een voorstel, maar doen nee. Dat vinden we vaak ingewikkeld want hoe los je dat op en krijg je iedereen mee. In de werkvormen van DD ga je verschil van mening en conflicten aan zodat ze opgelost worden en niet als een boemerang terugkomen. Je leert om niet de verschillen te negeren en de minderheid te overtuigen, maar collectief de verschillen te onderzoeken en daarmee het gesprek te verrijken!

Annejet is opgeleid als Deep Democracy facilitator door Frank Weijers. Hij is gecertificeerd trainer bij Human Dimensions, die werken met de methode van oprichter Myrna Lewis. Zij ontwikkelde de methode in het bedrijfsleven van post-apartheid Zuid-Afrika. Gericht op inclusieve besluitvorming, co-creatie en duurzame verandering. Op participatief en dienend leiderschap.

 

Theatre of The Oppressed

Cultuur verbeteren. Binnen je bedrijf. Op groepsniveau én op individueel niveau. Met Theatre of the Oppressed speel je geen theater maar kijk je naar de rollen van- en verhoudingen tussen mensen. Door een opstelling te maken van de huidige situatie en van de ideale situatie wordt goed zichtbaar wat ieder te doen heeft om van A naar B te komen. De opstelling geeft ruimte en inzicht in wat een situatie in stand houdt en hoe je deze kunt  doorbreken. Cultuur veranderen hoeft niet lang te duren, als je maar de diepte ingaat.

Reken af met uitspraken als: ”Zo gaat het hier nu eenmaal”, of “Daar zijn wij niet van”. Breng onderliggende overtuigingen aan het licht en ga oplossingsgericht, als groep, aan het werk met de sociale interactie die situatie in stand houdt. 

Jennifer is opgeleid in het begeleiden van groepen met deze theatervorm door: Hector Aristizabal (ImaginAction), Colombiaanse theatermaker, activist, conflictbemiddelaar, Aleksandra Jelic (APS Art), Servische community art- en legislatief theatermaker, en door Luc Opdebeeck (Formaat), in Rotterdam gevestigde theatermaker. 

 

Rake Vragen

Weet jij hoe je je gesprekspartner anders laat kijken naar de situatie? Ook als hij/zij niet open lijkt te staan voor je advies? Met Rake Vragen heb je een gouden tool in handen. Elk gesprek kun je voortaan makkelijk een andere richting op sturen.

We weten eigenlijk wel hoe krachtig het is om vragen te stellen. Toch zijn we snel geneigd om adviezen te geven als iemand met een vraag, dilemma of probleem zit… Een reactie als ‘dat heb ik ook eens meegemaakt…’ is goed bedoeld, maar zet de ander niet centraal. Als iemand niet meer weet hoe hij/zij het kan aanpakken en advies niet aanneemt zit iemand vast in zijn/haar eigen gedachten-cirkeltje. Het stellen van ander soort vragen kan helpen om iemand weer in beweging te krijgen. 

In de BOOST ervaar je hoe krachtig het is om Rake Vragen te ontvangen en te stellen. Vragen die niet je ratio maar je onderbewuste aanspreken en inzicht geven in waar het “echt over gaat”.

 

Design Thinking Tools

Je ideeën naar actie vertalen loopt nog niet zo soepel… Experimenteren wil je wel vaker doen – het klinkt namelijk goed en waardevol – maar hoe begin je eraan?

Het lastige bij vraagstukken waar we mee rondlopen is dat we veel in ons hoofd houden. Dat gebeurt met goede ideeën maar ook met goede voornemens. Bijvoorbeeld het voornemen om je (interne) stakeholders eerder of op een andere manier te betrekken. Het mooie van Design Thinking is dat je met formats werkt.

In aanvulling op de 3 werkvormen die je leert in de BOOST, bieden we je ook de praktische en fysieke handvatten die je nodig hebt. We hebben formats ontworpen om Deep Democracy, Theatre of the oppressed en Rake Vragen meteen werkbaar te maken. Zodat je de inzichten uit de werkvormen meteen toe kan passen in je werk, uit je hoofd en in beweging komt! Om je vraagstuk te verduidelijken en bij het komen tot stapsgewijze acties in je project. Het zet je aan van idee naar actie en van actie naar experiment. Én van alleen naar samen. 

 

Over Annejet

Veranderkundige, Deep Democracy facilitator en eigenaar van Yeds. Een consultancybureau verrijkt met kennis en kunde van kunstenaars en ontwerpers. Kenmerkend in haar aanpak is het ruimte  maken voor effectieve interactie, versterken onderling vertrouwen en het stimuleren van een creatieve en oplossingsgerichte mindset. Er is vaak veel competentie, kennis en kunde in de organisatie, het is alleen de kunst om dat te ontsluiten en het volledige potentieel van medewerkers te benutten. 

Hoe kijk jij naar deze tijd, Annejet?

Mijn ervaring met leren is dat het vaak als separaat van de werkvloer wordt gezien. Je komt een training tegen die je interessant lijkt, gaat meer over een onderwerp lezen, kennis vergaren. Dan ga je naar een training toe. Je raakt geïnspireerd. Maar het is lastig om er vervolgens mee werken. Ik ben zelf steeds op zoek naar manieren om dat wat ik leer, werkbaar te maken. En daar goed in geworden door een designers mindset aan te nemen. Dat gebruik ik om tot programma’s en formats te komen waar mijn klanten iets aan hebben. 

En dit jaar. Het is lastig voor iedereen! Het is lastig om je te focussen op wat je wilt bereiken. En nieuwe dingen leren geeft veel energie, dat klopt, maar hoe fijn als je dat kan combineren. Dat je zowel iets leert, als dat je gestimuleerd wordt om dat wat je leert meteen toe te passen in de praktijk. Ik was eerst niet van plan om iets aan te bieden vanuit #Yeds. Ik hou ervan om bij mensen in de praktijk aan de slag te zijn. Maar met de manier waarop we deze BOOST vormgeven doen we dat ook. Ik zie het als een kort maar krachtig veranderprogramma. Ik geloof in het al lerende doen, al doende leren.
annejet@yeds.nl ~ www.yeds.nl 

 

Over Jennifer

Als creative consultant en serious games-designer ontwerpt ze online en offline spel- en interactievormen voor klanten waardoor bewustwording en een andere blik ontstaat op wat er speelt. Een van haar favoriete en effectieve vormen is Theatre of the Oppressed, om mensen snel inzicht te laten verkrijgen in hun eigen mogelijkheden, patronen én de situatie van een ander. Het is geen toneel spelen, maar het werken met verschillende rollen in de ruimte.

Waarom organiseer je deze BOOST, Jennifer?

Wat je vaak ziet is dat trainingen los staan van je werk. Je volgt een training op een externe locatie en dan kom je terug op je plek en dan is daar eigenlijk pas de echte uitdaging, namelijk hoé ga je dat wat je hebt geleerd ook toepassen in je werk? Maar daar heb je dan geen training meer in…  Dat is zonde en zo kwamen we op het idee van deze praktische werk en leren combi. Deze boost is echt ontworpen om te vertrekken uit jouw situatie, zodat je meteen overgaat tot actie en waar je tegenaan loopt in kunt brengen.

En door de situatie van het thuiswerken is dat voor velen lastig, want als je alleen maar op dezelfde plek blijft zitten dan komt er ook gewoon letterlijk niks anders in beweging. In de BOOST zorgen we dat je zowel binnen als buitenshuis in beweging bent. Oefeningen die je individueel en op afstand doet en die nieuwe inzichten geven en aanzetten tot actie.
jennifer.van.exel@studiotoitoi.com ~ www.studiotoitoi.com

Laatste nieuws