Hoe benut je de waarde van creativiteit?

Afgelopen september ging Annejet Gosselink in gesprek met Daniëlle wanders, expert op het gebied van het toepassen van creatieve processen.

“De manier waarop een kunstenaar denkt, dat is interessant. Het gaat er niet om wat je denkt, maar hoe je dingen denkt.”, vertelt Daniëlle Wanders in deze podcastaflevering.

Daniëlle is expert op het gebied van het toepassen van creatieve processen. Afgelopen jaren deed ze onderzoek naar de waarde van creatief denken en daarover schrijft ze een boek. In deze aflevering neemt ze ons mee welke waarde dit denken in zich heeft en hoe je tot ideeën komt, mogelijkheden en verbanden ziet.

Benieuwd naar meer info over Daniëlle, een kunstenaar of project wat in de podcast aan de orde komt? Bekijk vooral informatie en de links hieronder.

 

Info geïnterviewde

Na jarenlang creatief talent begeleidt te hebben in hun ondernemerschap als coach, incubator en docent, is Daniëlle voor de overheid en het bedrijfsleven gaan werken. Tot haar verrassing bleek daar een andere denkwijze te zijn dan in de creatieve sector. Dat fascineerde én riep vragen op, wat leidde tot haar onderzoeksproject “De Kubus is rond”. Daarin ontrafelt ze het creatieve denken. Ze filtert 9 processen uit het proces die als uitgangspunt dienen voor haar methodiek.

Hierover geeft ze presentaties en workshops,  waarin ze aan de hand van het werk van vormgevers laat zien hoe je deze denkprocessen kunt inzetten om meer grip te krijgen op je eigen gedachten, je bedrijf of product.

Creativiteit is een containerbegrip, het bevat zoveel aspecten waar niet iedereen van op de hoogte is. De wijze waarop vormgevers te werk gaan spreekt tot de verbeelding hoe dit in de praktijk werkt. Het biedt inspiratie en zorgt dat je nieuwe mogelijkheden ziet en oplossingen weet te bedenken. Dit geeft energie en meer zelfvertrouwen, iets wat je in deze tijd hard nodig hebt.”, stelt Daniëlle. 

 

Shownotes

  1. Podcastaflevering #2 Maar hoe dan? “Hoe laat je wetenschap tot de verbeelding spreken?” met Dhoya Snijders en Nicky Liebregts vind je hier: https://open.spotify.com/episode/3IB7KqxvDTKx2wVKGjUJ5H?si=b71d13cd53f6416b
  2. Filmpje over de samenwerking tussen kunstenaar Conny Groenewegen en trappenfabrikant Eestairs:hoe zij het bedrijf heeft geïnspireerd om anders te kijken: https://www.youtube.com/watch?v=KmiBOx3YVs4
  3. De beelden van de verschillende houtjes.

4. Het 9 vak van de 9 processen van creativiteit die Daniëlle toelicht. Het is één van de vele diagrammen omdat je het steeds vanuit een ander perspectief en onderwerp kunt bekijken:

 


Werk van Daniëlle zelf aan de muur in haar woonkamer.

Werk van Daniëlle in haar woonkamer.

Foto's van Louise te Poele in het trapgat.

Foto’s van Louise te Poele in het trapgat.


Over de podcasthost

Annejet Gosselink

Als procesbegeleider en veranderkundige houdt ze zich het liefst bezig met transformatievraagstukken.

Met de stuwende kracht van creatieve werkvormen en tools ondersteunt ze organisaties bij hun vraag of wens. Ze creëert en faciliteert ruimte bij de betrokkenen om te ontdekken en doen wat nodig is om tot de kern van hun vraag te komen. Om vervolgens vanuit daar te werken aan de gewenste verandering en ontwikkeling.

In haar opdrachten voor het bedrijfsleven en de publieke sector schakelt ze kennis en kunde in van diverse kunstenaars, ontwerpers en experts. Deze podcast is een persoonlijk experiment onder het mom “practice what you preach”. Voor de muziek en visuals is hulp ingeschakeld, de rest doet ze zelf.

Visuals: Bureau Grotesk
Soundscape: Nicky Liebregts

Laatste nieuws