Aflevering 2

Hoe laat je wetenschap tot de verbeelding spreken?

Welke meerwaarde kan kunst bieden in de wetenschappelijke wereld? Meer specifiek, hoe kan een kunstenaar bijdragen aan onderzoek om de uitkomsten voor een breder publiek toegankelijk te maken en ze mee laten doen in de discussie erover?

In deze aflevering vertellen ontwerper Nicky Liebregts en Dhoya Snijders, onderzoeker bij het Rathenau instituut, over hun samenwerking om ethische kwesties rondom Augmented Reality aan de kaak te stellen.

Met behulp van originele metaforen, analogieën en humor zetten zij hun onderzoeksbevindingen om naar tastbare ervaringen waar je over in gesprek kunt.

Hiermee bereik je een groter publiek, maar hoe gaat de wetenschap en al haar protocollen om met het toelaten van meer onzekerheid, flexibiliteit en grenzeloze ontdekking in het onderzoeksproces?

 

 

Op het einde delen ze hun ideeën rondom de luisteraarsvraag “Hoe zorg je dat initiatieven van maatschappelijke organisaties goed aansluiten bij de ambities van beleid van de overheid? Met andere woorden, hoe kan de centraal georganiseerde zorg en het informele circuit beter op elkaar aansluiten en elkaar vinden?”

Luister de aflevering!

 

 

Info geïnterviewden

 

 

 

 

 

 

 

 

Nicky Liebregts

Zet ontwerpkracht in om nieuwe perspectieven op maatschappelijke uitdagingen te vinden. Dat doet ze door middel van analogieën die ons helpen die complexe uitdagingen begrijpelijk en bespreekbaar te maken. Vaak werkt ze daarvoor samen met makers die de analoge werelden tot leven brengen. Met beleidsmedewerkers en (zorg)organisaties werkt ze die perspectieven uit tot nieuwe diensten die bijdragen aan een fijnere toekomst.

Dhoya Snijders

Werkt bij het Rathenau Instituut en onderzoekt de effecten van informatietechnologie op de samenleving. Hij werkt momenteel aan projecten over virtual en augmented reality, sensordata voor leefbaarheid en veiligheid, en de berging van radioactief afval. Voor de kennisinstelling STT schreef hij onder ander de publicaties  ‘Data is macht’, en ‘Het Eeuwige Leren’, en was co-auteur van de bundel ‘Met de kennis van morgen. Toekomstverkennen voor de Nederlandse overheid’.

 

Shownotes

  1. Link naar het onderzoeksproject: https://www.rathenau.nl/nl/digitale-samenleving/als-een-chefkok-urgente-maatschappelijke-vragen-voorschotelen
  2. Voorproefje van de kookshow waarover wordt gesproken? Bekijk de trailer van Mixed Reality: https://www.youtube.com/watch?v=IIpHeKhOT7w
  3. Link naar info en het webinar van het maatschappelijke debat over AR: https://www.rathenau.nl/nl/terugblik/maatschappelijk-debat-over-vr
  4. Link naar paneldiscussie “Enriching reality”, Dutch Design Week 2020: https://vimeo.com/468429978
  5. Naar aanleiding van de luisteraarsvraag; link naar de podcast “Het Bouwdepot”: https://hetbouwdepot.nl/
  6. Meer info over Nicky Liebregts: https://ncky.nl/
  7. Meer info over Dhoya Snijders: https://www.rathenau.nl/nl/over-ons/wie-we-zijn/onze-medewerkers/dr-dhoya-snijders

 


Nicky aan de slag in de kookshow Mixed Reality

De ingrediënten van de kookshow Mixed Reality


Over de podcast host

Annejet Gosselink
Als procesbegeleider en veranderkundige biedt Annejet met Yeds creatieve interventies als stimulans voor ontwikkeling, vernieuwing en cultuurverandering. In haar opdrachten voor het bedrijfsleven en de publieke sector schakelt ze kennis en kunde in van diverse kunstenaars, ontwerpers en experts. Deze podcast is een persoonlijk nieuw experiment onder het mom “practice what you preach”!

 

Ook een luisteraarsvraag inbrengen in een volgende aflevering? Mail naar annejet@yeds.nl en wie weet beluister jij het antwoord binnenkort terug 🙂

Op de hoogte blijven van de volgende afleveringen? Abonneer je hier op de Maar hoe dan? nieuwsbrief en volg de podcast in je favoriete podcast app om geen aflevering te missen.

Laatste nieuws