Welke meerwaarde kan kunst bieden in de wetenschappelijke wereld? Meer specifiek, hoe kan een kunstenaar bijdragen aan onderzoek om de uitkomsten voor een breder publiek toegankelijk te maken en ze mee laten doen in de discussie erover?
In deze aflevering vertellen ontwerper Nicky Liebregts en Dhoya Snijders, onderzoeker bij het Rathenau instituut, over hun samenwerking om ethische kwesties rondom Augmented Reality aan de kaak te stellen.
Met behulp van originele metaforen, analogieën en humor zetten zij hun onderzoeksbevindingen om naar tastbare ervaringen waar je over in gesprek kunt.
Hiermee bereik je een groter publiek, maar hoe gaat de wetenschap en al haar protocollen om met het toelaten van meer onzekerheid, flexibiliteit en grenzeloze ontdekking in het onderzoeksproces?
Op het einde delen ze hun ideeën rondom de luisteraarsvraag “Hoe zorg je dat initiatieven van maatschappelijke organisaties goed aansluiten bij de ambities van beleid van de overheid? Met andere woorden, hoe kan de centraal georganiseerde zorg en het informele circuit beter op elkaar aansluiten en elkaar vinden?”
Luister de aflevering!
Nicky Liebregts
Zet ontwerpkracht in om nieuwe perspectieven op maatschappelijke uitdagingen te vinden. Dat doet ze door middel van analogieën die ons helpen die complexe uitdagingen begrijpelijk en bespreekbaar te maken. Vaak werkt ze daarvoor samen met makers die de analoge werelden tot leven brengen. Met beleidsmedewerkers en (zorg)organisaties werkt ze die perspectieven uit tot nieuwe diensten die bijdragen aan een fijnere toekomst.
Dhoya Snijders
Werkt bij het Rathenau Instituut en onderzoekt de effecten van informatietechnologie op de samenleving. Hij werkt momenteel aan projecten over virtual en augmented reality, sensordata voor leefbaarheid en veiligheid, en de berging van radioactief afval. Voor de kennisinstelling STT schreef hij onder ander de publicaties ‘Data is macht’, en ‘Het Eeuwige Leren’, en was co-auteur van de bundel ‘Met de kennis van morgen. Toekomstverkennen voor de Nederlandse overheid’.
Nicky aan de slag in de kookshow Mixed Reality
De ingrediënten van de kookshow Mixed Reality
Op de hoogte blijven van de volgende afleveringen? Abonneer je hier op de Maar hoe dan? nieuwsbrief en volg de podcast in je favoriete podcast app om geen aflevering te missen.
juli 18, 2023
Aan alle mooie dingen komt een eind. Na een tijd van bezinning besloot ik enkele weken geleden te stoppen met Yeds. Waarom? Voor sommigen van jullie is dit misschien geen verrassing, voor andere juist wel. In dit artikel neem ik je mee in mijn proces van beginnen, stoppen en hoe verder.
Lees meermei 16, 2023
In deze aflevering ontmoeten Laura Mentink, Kees Klomp en Annejet elkaar op de Hogeschool van Amsterdam voor een gesprek over een bijzonder project waarin kunstenaars aan bedrijven werden gekoppeld om hun impactdata te vertalen naar een kunstuiting. Kan data invoelbaar worden en hoe ziet dat eruit? Beluister het vooral zelf in de opname én bonusaflevering!
Lees meermaart 27, 2023
In deze wat langere aflevering duikt Annejet met Suzanne Leclaire de diepte in. Ze neemt ons mee in waar ze vandaan komt en hoe haar leven en loopbaan hebben geleid tot het werk dat ze nu doet: complexe transities begeleiden en ontmoetingen ontwerpen waarin mensen in relatief korte tijd een enorme beweging voorwaarts maken.
Lees meer