Aflevering 3

Hoe maak je complexe vraagstukken begrijpelijk?

Hoe kunnen we de steden fijn en leefbaar houden ondanks dat het klimaat verandert; hoe gaan we om met droogte en de veelheid water die we krijgen te verwerken? Dat zijn vragen waar we mee te maken hebben en waar o.a. het Hoogheemraadschap van Delfland zich voor de regio over buigt.

Het Hoogheemraadschap van Delfland staat voor de uitdaging om een transitievraagstuk als “klimaatadaptatie” begrijpelijk te maken voor de mensen die het betreft, zodat zij betrokken worden en in beweging komen om een steentje bij te dragen.

 

Daar waar het complexe vraagstukken betreft, komen meestal ook veel moeilijke woorden kijken. Hoe kun je mensen betrekken als woorden als Hydroblob, risicodialoog en infiltratiekratten het gesprek domineren? Stap één is om de voorwaarde te scheppen dat iedereen kan meedoen en het begrijpt. Maar hoe zorg je daarvoor?

 

 

Daar gaat deze aflevering over. José Kooi, beleidsadviseur Klimaatadaptatie bij het Hoogheemraadschap van Delfland (onderdeel van Klimaatkrachtig Delfland), en André Schaminée, partner Social Design bij TwynstraGudde, vertellen over hun samenwerking. Hoe zij met behulp van de ontwerpaanpak met dit vraagstuk aan de slag zijn gegaan met een team van diverse experts uit de organisatie, Stichting Lezen en Schrijven, Tuinbranche Nederland en kunstenaar Yuri Veerman.

Luister de aflevering!

 

Opgelet, we verloten enkele sets Quizspellen “Makkelijke quiz over moeilijk woorden”, die uit dit project voortkwam! Kans maken? Lever een mooi extra (moeilijk) woord aan in het kader van het veranderend klimaat, incl. multiple choice omschrijving van de betekenis, en stuur naar annejet@yeds.nl.

Klik hier om in Spotify alle afleveringen te beluisteren.

 

Info geïnterviewden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

André Schaminée

André is partner bij TwynstraGudde en richtte daar ruim 10 jaar geleden een social designafdeling op. Met zijn team werkt Andre aan allerhande transitievraagstukken rond klimaat, energie, landbouw en de gebouwde omgeving. In zijn werk verbindt hij de werelden van ontwerp en organisaties. Hierover schreef hij ook een aantal publicaties. Zijn recente essay “Design thinking binnen de overheid” (met Prof. Kees Dorst) is hier te downloaden.

José Kooi

José is beleidsadviseur Klimaatadaptatie bij het Hoogheemraadschap van Delfland (onderdeel van Klimaatkrachtig Delfland) en heeft Watermanagement gestudeerd. Ze woont en werkt in Delft en is al jaren actief betrokken bij klimaatadaptatie.

 

Shownotes

  1. Link naar meer informatie over het project “Duidelijke taal”, inclusief de drie quizvragen en goede antwoorden: https://www.hhdelfland.nl/inwoner/klimaat-en-water/klimaatadaptatie-in-duidelijke-taal-1
  2. De volledige woordenlijst Klimaatadaptatie in duidelijke taal: hier
  3. In deze aflevering kondigt José aan dat er enkele sets Quizspellen “Makkelijke quiz over moeilijk woorden” onder luisteraars wordt verloot. Opdracht; lever een mooi extra (moeilijk) woord aan in het kader van het veranderend klimaat, incl. multiple choice omschrijving van de betekenis. Mail naar annejet@yeds.nl en maak kans op de Quiz!
  4. Meer info over het Hoogheemraadschap van Delfland: https://www.hhdelfland.nl/
  5. Meer info over stichting Lezen en schrijven: https://www.lezenenschrijven.nl/
  6. Meer info over Yuri Veerman: https://yuriveerman.nl/
  7. Meer info over André Schaminée en wat TwynstraGudde doet op het gebied van Social Design: Design thinking binnen de overheid (twynstragudde.nl)

 

Over de podcasthost

Annejet Gosselink
Als procesbegeleider en veranderkundige biedt Annejet met Yeds creatieve interventies als stimulans voor ontwikkeling, vernieuwing en cultuurverandering. In haar opdrachten voor het bedrijfsleven en de publieke sector schakelt ze kennis en kunde in van diverse kunstenaars, ontwerpers en experts. Deze podcast is een persoonlijk nieuw experiment onder het mom “practice what you preach”!

 

Ook een luisteraarsvraag inbrengen in een volgende aflevering? Mail naar annejet@yeds.nl en wie weet beluister jij het antwoord binnenkort terug 🙂

Op de hoogte blijven van de volgende afleveringen? Abonneer je hier op de Maar hoe dan? nieuwsbrief en volg de podcast in je favoriete podcast app om geen aflevering te missen.

Laatste nieuws