Aflevering 1

Hoe organiseer je maatschappelijke vernieuwing?

Participatie, daar lopen we met zijn allen van over, maar hoe dan? Sociale cohesie in een wijk creëren en een “bottom-up” beweging faciliteren is makkelijker beschreven dan gedaan. En wat kan een kunstenaar daarin betekenen? In de eerste podcastaflevering van "Maar hoe dan? Komen deze vragen aan de orde!

We hebben de afgelopen jaren de mond vol van de participatiesamenleving en zelfredzaamheid, maar hoe krijg je het voor elkaar in de praktijk? Waardoor kan er samenwerking tussen professionals en bewoners ontstaan op thema’s die lokaal spelen?

Dat vraagt om andere manieren van beleid maken en beweging initiëren waarmee dit common practice wordt. Vragen en thema’s waar gemeentes sinds de decentralisaties in 2015 flink mee worstelen. Vertaald naar een abstractieniveau hoger zijn dit ook onderwerpen die andere organisaties bezig houden; zelforganisatie, professionals in staat stellen te doen wat nodig blijkt in de praktijk en dat alles in nauwe samenwerking met de klant of  eindgebruiker.

 

In deze aflevering horen we van Boo van der Vlist, inbetweener en Thijs van Exel, actieonderzoeker en ontwerper van vernieuwingsaanpakken, hoe zij een aantal jaren geleden een Social Lab opzette in de Amsterdamse buurt Amsteldorp, waarin ze met het stadsdeel op een hele andere manier aan de slag gingen met het participatievraagstuk. Daar faciliteerden zij de samenwerking tussen bewoners, ambtenaren, kunstenaars, ondernemers, woningcorporaties en vrijwilligers. Ze vertellen over hoe ze voor elkaar hebben gekregen dat de initiatieven en verbindingen die toen zijn ontstaan, nu nog steeds zelfstandig voortbestaan. En hoe de blijvende impact van experimenteel werken soms jaren later pas zichtbaar wordt.

Naar voren komt de noodzaak van de creatiekracht van kunstenaars, hoe die is ingezet en welke tastbare resultaten die opleverde. Wat de sleutel is van goed opdrachtgever- en opdrachtnemerschap, het belang van het ontwerpen van een goed proces en hoe je eigenaarschap bij de gebruikers belegt.

Tot slot delen Boo en Thijs hun inzichten en ideeën n.a.v. de luisteraarsvraag: “Hoe maak je de teamvergadering op maandag effectiever en energieker?”

Luister de aflevering!

Info geïnterviewden

 

 

 

 

 

 

 

 

Boo van der Vlist

Met een achtergrond als beeldend kunstenaar en politicoloog heeft Boo een artistieke praktijk opgebouwd waarin ze de kracht van kunst en ontwerpdenken toepast op complexe vraagstukken. Ze werkt als innovatieadviseur voor de Gemeente Den Haag en daarnaast heeft ze een zelfstandige kunstenaarspraktijk. Ze omschrijft haar rol als inbetweener: tussen disciplines, werelden en belangen in zoekt ze naar verbinding.

Thijs van Exel

Is na 10+ jaar Kennisland voor zichzelf begonnen met een praktijk voor vernieuwend onderzoek en leerconcepten. Hij richt zich op taaie vraagstukken in de zorg waarbij hij actoren op alle lagen betrekt en meeneemt in de gewenste verandering en het leren daarvan.

 

 

Shownotes

  1. Lees en bekijk meer over het hele project Amsteldorp Ontdekt: https://amsteldorpactief.nl/amsteldorpontdekt/
  2. Meer over social labs: https://www.kl.nl/cases/labs-proeftuinen-terra-incognita/ en hoe Amsteldorp navolging kreeg in bijvoorbeeld Hong Kong: https://www.kl.nl/cases/hong-kong-laat-zich-inspireren-door-kl/
  3. Verwijzing door Boo naar filmpje Buurtsuperman: http://boovandervlist.com/buurtsuperman/
  4. Meer info over Boo van der Vlist en haar praktijk: www.boovandervlist.com
  5. Meer info over Thijs van Exel en zijn projecten en opdrachten: https://www.linkedin.com/in/thijsvanexel/

Op de hoogte blijven van de volgende afleveringen? Abonneer je hier op de Maar hoe dan? nieuwsbrief en abonneer je op Maar hoe dan? via je favoriete podcast app om geen aflevering te missen


Gadgets die Boo had meegenomen

Opname podcast in de woonkamer van Annejet


Over de podcast host

Annejet Gosselink
Als procesbegeleider en veranderkundige biedt Annejet met Yeds creatieve interventies als stimulans voor ontwikkeling, vernieuwing en cultuurverandering. In haar opdrachten voor het bedrijfsleven en de publieke sector schakelt ze kennis en kunde in van diverse kunstenaars, ontwerpers en experts. Deze podcast is een persoonlijk nieuw experiment onder het mom
“practice what you preach”!

Laatste nieuws