Hoe vergroot kunst het verandervermogen?

In deze wat langere aflevering duikt Annejet met Suzanne Leclaire de diepte in. Ze neemt ons mee in waar ze vandaan komt en hoe haar leven en loopbaan hebben geleid tot het werk dat ze nu doet: complexe transities begeleiden en ontmoetingen ontwerpen waarin mensen in relatief korte tijd een enorme beweging voorwaarts maken.

“Kunst heeft het vermogen om mensen op een dieper niveau te raken. Om hun diepe nieuwsgierigheid en sensitiviteit op een vraagstuk te activeren. Als je dat weglaat, zullen wij mensen snel hoofdelijk reageren. En blijven hangen in dat wat we al weten. Maar dat wat we al weten, heeft de vraag niet in beweging gebracht. Dus je zult iets diepers moeten raken.”, vertelt Suzanne Leclaire – Noteborn gebaseerd op jarenlange en zeer uiteenlopende ervaring in het werken met kunstenaars in complexe transities.

In deze wat langere aflevering duikt Annejet met Suzanne de diepte in. Ze neemt ons mee in waar ze vandaan komt en hoe haar leven en loopbaan hebben geleid tot het werk dat ze nu doet. Suzanne is begeleider van leiders en complexe transities en ontwerpt programma’s en ontmoetingen, waarin mensen in relatief korte tijd een enorme beweging voorwaarts maken. Doordat het onderzoekend vermogen wordt aangesproken en ingezet. Het gesprek geeft een prachtige inkijk in hoe dat vorm krijgt in de praktijk en wat er eigenlijk precies gebeurt met mensen en organisaties in die beweging. Zoals in een opdracht waarin ze gevraagd werd om een proces te ontwerpen voor ambtenaren en bestuurders, die wilden leren van de toeslagenaffaire.

Benieuwd naar meer info over Suzanne, een kunstenaar of project wat in de podcast aan de orde komt? Bekijk vooral informatie en de links hieronder.

 

Info geïnterviewde

‘Elke onderzoekende ontmoeting biedt de kans de wereld te creëren waarin jij wilt leven. Steeds met één vraag tegelijk.’ Suzanne Leclaire helpt leiders en organisaties met handelen naar wat zij ten diepste willen veranderen. Dat doet ze door het activeren van hun onderzoekend vermogen.

(foto: Dik Nikolai)

 

 

Ze is cultuurwetenschapper, executive coach en ontwerper van impactvolle veranderingsprocessen. In de afgelopen twintig jaar begeleidde zij vele honderden mensen en organisaties bij complexe vraagstukken en transities. Eerst als bestuurder, later als ‘mee- en tegenbeweger van buitenaf’.
In 2020 richtte Suzanne The Curiosophy Collective op. Een collectief van veranderkundigen, kunstenaars, systemisch specialisten, experience designers en dialoog begeleiders, dat mensen en organisaties in binnen en buitenland begeleidt vanuit de kracht van nieuwsgierigheid.

Curiosophy is een filosofie met vormen en vaardigheden voor onderzoekend leven en werken. De kern van Curiosophy is dat niet het antwoord, maar de vraag ons zal leren. Zodra wij onze nieuwsgierigheid gericht aanspreken, kunnen we voorbij de bron van de problemen die wij zelf hebben veroorzaakt, komen. Met als resultaat: collectief perspectief en voorwaartse beweging op vragen, die geen vertraging verdragen. Dialoog, slimme sensitiviteit en kunst spelen in de Curiosophy benadering een centrale rol.

Wil je meer van Suzanne meemaken?

 • Kijk op haar LinkedIn voor actualiteiten: https://www.linkedin.com/in/suzanne-leclaire/ of op suzanneleclaire.com.
 • Meer weten over The Curiosophy Collective, kijk op thecuriosophycollective.com
 • Ben je benieuwd naar hoe die onderzoekende ontmoetingen eruit zien? Kijk op: https://www.thecuriosophycollective.com/onderzoekende-ontmoetingen/
 • Wil je beluisteren hoe levend onderzoek klinkt? Luister naar Suzanne’s podcast Ask it Forward.
  Met onder andere: Wende Snijders (zangeres), Hans van den Berg (CEO Tata Steel), Domenica Ghidei Biiddu (lid dagelijks bestuur Europese Commissie tegen racisme en intolerantie), Henk Ovink (UN Panel High Level of Water), Nynke Laverman (spoken word artist en zangeres) en veel meer mensen.
 • Inspireert deze aflevering van Maar Hoe dan je zo, dat je zelf de impact van jouw ontmoetingen wilt vergroten? Doe mee met Suzanne’s masterclass op 22/ 29 juni: https://www.thecuriosophycollective.com/mastering-moving-meetings/

 


Suzanne in actie

Levend onderzoek Unilever


Shownotes

 1. Kunstenaars die Suzanne noemt in deze podcast: Peter Rombouts (https://peterrombouts.com/), Andre Heuvelman (https://andreheuvelman.com/)
  Lisette Ros (https://www.lisetteros.com/), Martijn Engelbregt (circusandersom.nl), Merlijn Twaalfhoven (https://merlijntwaalfhoven.com/). Zie voor andere kunstenaars en professionals die aangesloten zijn bij The Curiosophy Collective: https://www.thecuriosophycollective.com/meet-the-cast/
 2. De onderzoekende ontmoetingen waar Suzanne het over heeft kun je hier vinden: https://www.thecuriosophycollective.com/onderzoekende-ontmoetingen/
 3. Otto Scharmer, lees hier meer over de 4 levels van luisteren: https://www.u-school.org/offerings/apply-levels-listening
 4. David Bohm, “Over dialoog”: https://www.uitgeverijtenhave.nl/boek/over-dialoog/
 5. Aflevering #4 “Hoe wordt kunst een kennisbron van transitie?”, podcast Maar Hoe dan?, waarin Godelieve Spaans spreekt over wat kunstenaars ook te ontwikkelen hebben.

 


Peter Rombouts

Levend Onderzoek – Lisette Ros


Video credits: Sigrid Burg

Over de podcasthost

Annejet Gosselink

Als procesbegeleider en veranderkundige houdt ze zich het liefst bezig met transformatievraagstukken.

Met de stuwende kracht van creatieve werkvormen en tools ondersteunt ze organisaties bij hun vraag of wens. Ze creëert en faciliteert ruimte bij de betrokkenen om te ontdekken en doen wat nodig is om tot de kern van hun vraag te komen. Om vervolgens vanuit daar te werken aan de gewenste verandering en ontwikkeling.

In haar opdrachten voor het bedrijfsleven en de publieke sector schakelt ze kennis en kunde in van diverse kunstenaars, ontwerpers en experts. Deze podcast is een persoonlijk experiment onder het mom “practice what you preach”. Voor de muziek en visuals is hulp ingeschakeld, de rest doet ze zelf.

Visuals: Bureau Grotesk
Soundscape: Nicky Liebregts

Laatste nieuws