In deze wat langere aflevering duikt Annejet met Suzanne Leclaire de diepte in. Ze neemt ons mee in waar ze vandaan komt en hoe haar leven en loopbaan hebben geleid tot het werk dat ze nu doet: complexe transities begeleiden en ontmoetingen ontwerpen waarin mensen in relatief korte tijd een enorme beweging voorwaarts maken.
“Kunst heeft het vermogen om mensen op een dieper niveau te raken. Om hun diepe nieuwsgierigheid en sensitiviteit op een vraagstuk te activeren. Als je dat weglaat, zullen wij mensen snel hoofdelijk reageren. En blijven hangen in dat wat we al weten. Maar dat wat we al weten, heeft de vraag niet in beweging gebracht. Dus je zult iets diepers moeten raken.”, vertelt Suzanne Leclaire – Noteborn gebaseerd op jarenlange en zeer uiteenlopende ervaring in het werken met kunstenaars in complexe transities.
In deze wat langere aflevering duikt Annejet met Suzanne de diepte in. Ze neemt ons mee in waar ze vandaan komt en hoe haar leven en loopbaan hebben geleid tot het werk dat ze nu doet. Suzanne is begeleider van leiders en complexe transities en ontwerpt programma’s en ontmoetingen, waarin mensen in relatief korte tijd een enorme beweging voorwaarts maken. Doordat het onderzoekend vermogen wordt aangesproken en ingezet. Het gesprek geeft een prachtige inkijk in hoe dat vorm krijgt in de praktijk en wat er eigenlijk precies gebeurt met mensen en organisaties in die beweging. Zoals in een opdracht waarin ze gevraagd werd om een proces te ontwerpen voor ambtenaren en bestuurders, die wilden leren van de toeslagenaffaire.
Benieuwd naar meer info over Suzanne, een kunstenaar of project wat in de podcast aan de orde komt? Bekijk vooral informatie en de links hieronder.
‘Elke onderzoekende ontmoeting biedt de kans de wereld te creëren waarin jij wilt leven. Steeds met één vraag tegelijk.’ Suzanne Leclaire helpt leiders en organisaties met handelen naar wat zij ten diepste willen veranderen. Dat doet ze door het activeren van hun onderzoekend vermogen.
(foto: Dik Nikolai)
Ze is cultuurwetenschapper, executive coach en ontwerper van impactvolle veranderingsprocessen. In de afgelopen twintig jaar begeleidde zij vele honderden mensen en organisaties bij complexe vraagstukken en transities. Eerst als bestuurder, later als ‘mee- en tegenbeweger van buitenaf’.
In 2020 richtte Suzanne The Curiosophy Collective op. Een collectief van veranderkundigen, kunstenaars, systemisch specialisten, experience designers en dialoog begeleiders, dat mensen en organisaties in binnen en buitenland begeleidt vanuit de kracht van nieuwsgierigheid.
Curiosophy is een filosofie met vormen en vaardigheden voor onderzoekend leven en werken. De kern van Curiosophy is dat niet het antwoord, maar de vraag ons zal leren. Zodra wij onze nieuwsgierigheid gericht aanspreken, kunnen we voorbij de bron van de problemen die wij zelf hebben veroorzaakt, komen. Met als resultaat: collectief perspectief en voorwaartse beweging op vragen, die geen vertraging verdragen. Dialoog, slimme sensitiviteit en kunst spelen in de Curiosophy benadering een centrale rol.
Wil je meer van Suzanne meemaken?
Suzanne in actie
Levend onderzoek Unilever
Peter Rombouts
Levend Onderzoek – Lisette Ros
Video credits: Sigrid Burg
Als procesbegeleider en veranderkundige houdt ze zich het liefst bezig met transformatievraagstukken.
Met de stuwende kracht van creatieve werkvormen en tools ondersteunt ze organisaties bij hun vraag of wens. Ze creëert en faciliteert ruimte bij de betrokkenen om te ontdekken en doen wat nodig is om tot de kern van hun vraag te komen. Om vervolgens vanuit daar te werken aan de gewenste verandering en ontwikkeling.
In haar opdrachten voor het bedrijfsleven en de publieke sector schakelt ze kennis en kunde in van diverse kunstenaars, ontwerpers en experts. Deze podcast is een persoonlijk experiment onder het mom “practice what you preach”. Voor de muziek en visuals is hulp ingeschakeld, de rest doet ze zelf.
Visuals: Bureau Grotesk
Soundscape: Nicky Liebregts
juli 18, 2023
Aan alle mooie dingen komt een eind. Na een tijd van bezinning besloot ik enkele weken geleden te stoppen met Yeds. Waarom? Voor sommigen van jullie is dit misschien geen verrassing, voor andere juist wel. In dit artikel neem ik je mee in mijn proces van beginnen, stoppen en hoe verder.
Lees meermei 16, 2023
In deze aflevering ontmoeten Laura Mentink, Kees Klomp en Annejet elkaar op de Hogeschool van Amsterdam voor een gesprek over een bijzonder project waarin kunstenaars aan bedrijven werden gekoppeld om hun impactdata te vertalen naar een kunstuiting. Kan data invoelbaar worden en hoe ziet dat eruit? Beluister het vooral zelf in de opname én bonusaflevering!
Lees meermaart 27, 2023
In deze wat langere aflevering duikt Annejet met Suzanne Leclaire de diepte in. Ze neemt ons mee in waar ze vandaan komt en hoe haar leven en loopbaan hebben geleid tot het werk dat ze nu doet: complexe transities begeleiden en ontmoetingen ontwerpen waarin mensen in relatief korte tijd een enorme beweging voorwaarts maken.
Lees meer