Aflevering 4

Hoe wordt kunst een kennisbron voor transitie?

De podcast Continues! Afgelopen zomer ging Annejet Gosselink in gesprek met Verily Klaassen en Godelieve Spaas die vertellen over de rol van kunstenaars bij de Rabobank.

“Als je kunst in transitievraagstukken van waarde wil laten zijn moet je kunst de kunst laten.”, stelt Godelieve Spaas in deze aflevering. Maar hoe doe je dat en hoe ziet dat eruit in een zakelijke omgeving?

In deze aflevering vertellen Godelieve Spaas, Lector Nieuwe Economie, en Verily Klaassen, hoofd Kunstzaken van de Rabobank, over hoe ze de kunstenaars een plek en rol hebben gegeven in de bank. En welke functie kunst in het kader van transitievraagtukken is gaan vervullen.

Het gesprek is opgenomen in de ruimte van Rabobank in het Depot Boijmans van Beuningen. Benieuwd naar meer info over Verlily, Godelieve, een kunstenaar of project wat in de podcast aan de orde komt? Bekijk vooral de links hieronder!

 

Een vraag stellen, je reactie of suggestie delen? Mail naar annejet@yeds.nl

Beluister de aflevering hier direct op Spotify! Of klik hier voor de aflevering in Google Podcasts.

 

 

Info geïnterviewden

Verily Klaassen

Verily Klaassen is hoofd Kunstzaken van Rabobank en is in die hoedanigheid verantwoordelijk een bedrijfscollectie van museale allure. De afgelopen jaren onderzocht zij samen met Godelieve Spaas hoe die kunst, de kunstenaars en hun verbeelding op innovatieve manieren te verbinden aan onze grote maatschappelijke vraagstukken. Dat werd het Rabo Art Lab; een vrije ruimte in de bank, waarbinnen ze onder meer kunstenaars uit nodigt een periode in de bank te werken als Artist in Residence. Daarnaast geeft ze vorm aan Rabo@Depot; de eigen tentoonstellingsruimte van Rabobank in het Depot van Boijmans Van Beuningen. Bij alles is steeds het uitgangspunt dat de Rabobank – en wij allemaal, kunstenaars nodig hebben. Niet om panklare antwoorden te krijgen, wel om betere vragen te leren stellen.

 

Godelieve Spaas

Godelieve Spaas is lector nieuwe economie aan Avans Hogeschool. Zij doet vanuit een antropologisch perspectief onderzoek naar economische principes en vormen van ondernemen die zorgen voor de aarde en al haar bewoners. Haar onderzoeksgroep is een collaboratieve sociale praktijk waarin maken, dialoog, en onderzoek elkaar afwisselen en versterken. In haar werk onderzoekt Godelieve hoe we ons de economie weer kunnen her-eigenen en kunnen ontwikkelen naar een economie van Care Takers. Samen met Verily Klaassen zette zij het Rabo Art Lab op waar ze nu ook maker en onderzoeker in residence is.

 

 

 

Shownotes

1. Informatie over de Kunstcollectie en het Art Lab van de Rabobank https://www.rabobank.nl/over-ons/in-het-kort/kunst

2. Podcast “de Tussenruimte”, gemaakt door Godelieve Spaas in opdracht van de Rabobank. Lees hier meer over de inhoud: https://www.rabobank.com/nl/about-rabobank/in-society/art-collection/news/2020/podcast-de-tussenruimte.html. Of luister hier direct alle 7 afleveringen.

3. Lees meer over de eerste artist in residence Lucas de Man en zijn collega’s van Nieuwe Helden: https://companynewheroes.com/nl/2017/11/06/nieuwe-helden-artists-residence-bij-rabobank/

4. Info over Arne Hendriks en zijn onderzoek naar groei en krimp vind je hier: https://www.the-incredible-shrinking-man.net/?page_id=286

5. Meer info over Rabo Foundation: https://www.rabobank.nl/over-ons/rabofoundation

6. Meer info over Verily Klaassen: https://nl.linkedin.com/in/verily-klaassen-7072783

7. Meer info over Godelieve Spaas: https://www.avans.nl/onderzoek/expertisecentra/sustainable-business/lectoren/sustainable-strategy-and-innovation/godelieve-spaas

 

Over de podcasthost

Annejet Gosselink
Als procesbegeleider en veranderkundige houdt ze zich het liefst bezig met transformatievraagstukken. Met de stuwende kracht van creatieve werkvormen en tools ondersteunt ze organisaties bij hun vraag of wens. Ze creëert en faciliteert ruimte bij de betrokkenen om te ontdekken en doen wat nodig is om tot de kern van hun vraag te komen. Om vervolgens vanuit daar te werken aan de gewenste verandering en ontwikkeling. In haar opdrachten voor het bedrijfsleven en de publieke sector schakelt ze kennis en kunde in van diverse kunstenaars, ontwerpers en experts. Deze podcast is een persoonlijk experiment onder het mom “practice what you preach”. Voor de muziek en visuals is hulp ingeschakeld, de rest doet ze zelf.

Laatste nieuws