Ik ben artistiek onderzoeker en social designer: ik werk graag aan complexe vraagstukken waarbij ik onderdeel word van een context, organisatie of community.
Mijn werkwijze* begint vaak met een onderzoeksfase waarin ik door middel van embedded (etnografisch) onderzoek en/of interviews de verschillende perspectieven op het vraagstuk onderzoek. Vervolgens ontwerp ik een proces waarin deze verschillende perspectieven samenkomen en samen toewerken naar een oplossing of product. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld een design sprint, maar dit kan ook een meer artistieke interventie of activiteit zijn zoals een ontdekkingsreis, een bezoek aan de kapper of een theaterspel.
* Per vraagstuk pas ik mijn werkwijze aan, zodat deze goed aansluit bij de doelgroep en het vraagstuk waarmee ik ga werken.
Ik houd van vraagstukken die complex zijn en waarbij mensen (met verschillende perspectieven en belangen) met elkaar moeten samenwerken. Dit kan binnen en tussen organisaties zijn, maar ook participatieve overheidsprojecten met lokale stakeholders, bewoners en bedrijven.
Thema's die mij in het bijzonder interesseren zijn: diversiteit, participatie, organisatie (cultuur-)verandering, stedelijke ontwikkeling en duurzaamheid.
Ik heb een achtergrond in beeldende kunst en politicologie. Deze twee studies heb ik vanaf mijn bachelor tot aan mijn master gecombineerd. Ik begon aan de Willem de Kooning Academie en in 2016 studeerde ik af aan het Sandberg Instituut en aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien heb ik, zowel als freelancer als in dienst, klussen gedaan die op het snijvlak liggen van deze studies. Zo heb ik als coordinator, docent en onderzoeker voor het Rotterdam Arts & Sciences Lab gewerkt (zie www.rasl.nu), heb ik als freelancer participatieve projecten zoals Amsteldorp Ontdekt en HAKUNA Academy opgezet en werk ik nu voor de Werkplaats Kennis en Innovatie bij de Dienst OCW van de Gemeente Den Haag. Hier ben ik samen met mijn team verantwoordelijk voor het stimuleren en faciliteren van innovatie bij medewerkers en rondom specifieke vraagstukken.
Mijn eerste bronnen van inspiratie zijn wandelen (door stad of natuur) en struinen door tweedehands winkels en markten. Ook Japanse cultuur, natuur en literatuur zijn voor mij een enorme inspiratiebron.
Daarnaast, in zeer willekeurige volgorde, hieronder een aantal inspiratiebronnen:
Youtube: Louisiana Channel (een van mijn favoriete filmpjes van 2019 is van designer Margrethe Odgaard: https://channel.louisiana.dk/video/margrethe-odgaard-shades-of-light
Fotograven: Lorenzo Vitturi, Elspeth Diederix, Michael Wolf, Martin Parr, Anne Geene en Csilla Klenyanszki
Favoriete Insta-pagina: @kristintexeira
Voor eindeloos muziekplezier - NPR Tiny Desk Concerts
Voor kritische lokale journalistiek: Vers Beton
Films: Studio Ghibli
Serie: The Wire
Boek waar ik nu mee bezig ben: Designing With - in Public Organizations van Andre Schaminee
Podcasts: Audiocollectief Schik (series: Bob en El Tarangu) en Stuk Rood Vlees
Kleurpotloden (of andere kleurgerelateerde items) in een regenboog volgorde leggen + video's van Bob Ross
Na mijn eerste gesprek met Annejet wilde ik direct met haar samenwerken! Ik denk dat we een super match zouden zijn om een proces op maat binnen een organisatie vorm te geven; Annejet vanuit haar veranderkundige achtergrond en ervaring, en mijn ervaring met het vormgeven van creatieve interventies en methodes die dit proces kunnen aanwakkeren, versterken en een nieuwe wending kunnen geven.